علائم خرابی کمک فنر

تاریخ درج : 5 شهریور 1401
علائم خرابی کمک فنر

کمک فنرها را می توان یکی از اصلی ترین قطعات به کار رفته در سیستم تعلیق وسایل نقلیه دانست. در واقع این قطعات وظیفه دریافت و جذب ارتعاشات و ضربه های مختلف را به عهده دارند. یک کمک فنر می تواند انرژی جنبشی را دریافت کرده و سپس آن را به انرژی گرمایی بدل کرده و در محیط رها کند. با استفاده از کمک فنرها است که می توان یک سواری آرام و لذت بخش را تجربه کرد. از کجا می توانید متوجه شوید که کمک فنر شما با مشکل روبرو شده است؟ ما در این مطلب قصد داریم تا در خصوص علائم خرابی کمک فنرها صحبت کرده و آن ها را با شما در میان بگذاریم.

 

کمک فنر چیست؟

کمک فنرها یکی از قطعاتی هستند که در سیستم تعلیق خودروها به کار می روند. به علت حضور کمک فنرها است که تکان ها و ارتعاشات مختلف از لاستیک به بدنه وسیله نقلیه منتقل نمی شود. خود کمک فنرها نیز از قطعات و تجهیزات مختلفی تشکیل شده اند. کمک فنرها با جذب انرژی جنبشی که در اثر حرکت خودرو به وجود آمده است، می توانند آن را به انرژی گرمایی و حراراتی تبدیل کنند. بدین صورت نه تنها لرزه های جاده مهار می شوند، بلکه از صروصداهای مختلف نیز جلوگیری به عمل خواهد آمد.
هنگامی که وسایل نقلیه در حال حرکت بر روی سطوح مختلف هستند، پیستون های درون کمک فنر بالا و پایین خواهند شد. بدین صورت یک مقاومت در برابر ارتعاشات ایجاد شده و بدین صورت شما تجربه یک سواری راحت را خواهید داشت. امروزه کمک فنرهای بسیار زیادی در بازار وجود دارند. اما باید بدانید که علائم خرابی کمک فنر چیست و از کجا می توان به معیوب بودن آن پی برد.

خراب بودن کمک فنرها

در صورتی که شما متوجه بروز علائم خرابی کمک فنر شدید، باید هرچه سریع تر نسبت به تعویض و یا تعمیر کمک فنرها اقدام کنید. به یاد داشته باشید که این قطعات می توانند از اصطکاک بین قطعات فلزی جلوگیری کرده و ضربات خشن و سخت جاده را خنثی کنند. در صورتی که کمک فنرها به خوبی کار نکنند، شما در کوتاه مدت شاهد این نکته خواهید بود که به قطعات فلزی ضربات سهمگینی وارد خواهد شد.
حتی بدنه خودرو نیز از این آسیب ها جان سالم به در نخواهد برد. کم کم نیاز پیدا خواهید کرد تا قطعات مختلفی را تعویض و یا تعمیر کنید که خود این اقدامات می تواند به سادگی هزینه های زیادی را بر روی دوش شما بگذارد. از این رو خراب شدن و بروز علائم خرابی کمک فنر را به شدت جدی گرفته و در صورت برخورد با هر کدام از آن ها، سریعا برای برطرف کردن آن اقدام کنید.

علائم خرابی کمک فنر

در صورتی که کمک فنرها در سیستم تعلیق به خوبی کار نکنند، طبیعی خواهد بود که شما ضربات و ارتعاشات ناشی از حرکت را به خوبی احساس خواهید کرد. اما این تنها یکی از چندین و چند علائم خرابی کمک فنر است. یک راننده باهوش باید با تمامی این علائم آشنا بوده تا در صورت بروز یکی از میان آن ها، سریعا قدرت تشخیص آن را داشته باشد. از مهمترین علائم خرابی کمک فنرها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

فواصل توقف طولانی

با اینکه این علامت می توند ناشی از مشکلات مختلفی در خودرو باشد، اما یکی از محتمل ترین این مشکلات، خرابی طعات کمک فنر است. یکی از عملکردها و کاربردهای کمک فنر در خودروها، نگه داشتن لاستیک بر روی زمین است. حال اگر کمک نفرها فرسوده شوند، نمی توانند به خوبی کنترل چرخش لاستیک ها را مهار کنند. از این رو زمانی که شما ترمز را می گیرید، لاستیک ها آن چنان که باید به ترمزگیری پاسخ نداه و شما فواصل توقف طولانی را تجربه می کنید.

سایش ناهموار لاستیک

باز هم این مشکل می تواند ناشی از چندین مشکل دیگر در خودروها باشد. از این رو اگر کمک فنرها را تست کردید و متوجه شدید که مشکل از آن ها نیست، باید سایر دلایل سایش لاستیک ها را بررسی کنید. اما یکی از علائم خرابی کمک فنر، سایش ناهموار لاستیک می تواند باشد. به یاد داشته باشید که سایش غیر یکنواخت لاستیک ها، می تواند به صورت مستقیم بر روی ایمنی خودرو تاثیر بگذارد. پس آن را به شدت جدی بگیرید.

شیرجه قسمت جلو خودرو در هنگام ترمزگیری

در صورتی که طول عمر کمک فنر شما به اتمام رسیده باشد یا علائم فرسودگی در آن نمایان شود، به مایع درون خود این اجازه را می دهد تا از طریق درزها خارج شود. این امر منجر می شود تا پیستون بیش از حد در سیلندر حرکت کند. این اتفاقات منجر می شود تا زمان ترمز گرفتن شاهد این واقعه باشید که قسمت جلو خودرو یا دماغه آن شیرجه خواهد زد. این به این دلیل است که وزن خودرو بیشتر از ان چیزی است که کمک فنرها بتوانند آن را کنترل کنند.

نشست عقب خودرو

همانطور که خرابی کمک فنرها باعث شیرجه رفتن قسمت جلویی خودرو می شود، می تواند به سادگی منجر به نشست قسمت های عقبی وسایل نقلیه نیز شود. نشست خودرو در قسمت های عقبی آن می تواند یکی از علائم خرابی کمک فنرها باشد. هر زمان که احساس کردید با فشار دادن پدال گاز، قسمت عقب خودرو به حالت نشسته، بیش از اندازه لازم، در می آید، می تواند نشان از شل شدن کمک فنرها و احتمالا به دلیل نشتی آن باشد.

لرزش بیش از حد فرمان

یکی دیگر از علائم خرابی کمک فنر، لرزش بیش از حد فرمان است. از این رو ممکن است که فرمان وسیله نقلیه شما در هنگام رانندگی در زمین های ناهموار لرزش داشته باشد. اما همین که به جاده های عادی برگشتید، باید لرزش بیش از حد فرمان شما متوقف شود. اگر این اتفاق نیفتد، احتمالا کمک فنرهای شما عیب پیدا کرده اند.

نشتی مایع کمک فنر

یکی از اصلی ترین و مطمئن ترین علائم خرابی کمک فنر، نشتی مایع آن است. دلیل این اتفاق نی می تواند شکستگی در این قطعات باشد. علائم نشتی کمک فنر شاکل روغن در کناره های کمک فنر یا حتی تکه های روغنی بر روی زمین است. کمک فنرهایی که نشتی دارند، به هیچ عنوان مناسب استفاده نیستند. آن ها نمی توانند ارتعاشات شاسی و فنر را کنترل کنند. مشکل نشتی کمک فنر علاوه بر ایجاد مشکلاتی در حمل و نقل خودرو، می تواند منجر به یک سواری ناخوشایند و خسته کننده شود.

سروصدای مزاحم

به یاد داشته باشید که کمک فنرها وظیفه دارند تا حرکات سیستم تعلیق را خنثی کنند. هنگامی که بوش های کمک فنر فرسوده و یا معیوب باشند، دیگر نمی توانند از لرزش ها جلوگیری کنند. در نتیجه شما در هتگام حرکت در جاده به صورت مداوم صدای تق تق خواهید شنید. این صدا می تواند صدای کمک فنر جلو یا صدای کمک فنر عقب باشد.

انحراف در زمان باد

کمک فنرها باعث تثبیت هرچه بهتر خودرو می شوند. در صورتی که کمک فنر شما معیوب و یا قدیمی شده باشد، نمی توانند این عملکرد را به درستی انجام دهند. از این رو وسیله نقلیه ب هصروت غیرقابل کنترلی شروع به تاب خوردن و انحراف از مسیر می کند. به خصوص اگر باد شدیدی در جریان باشد. در صورت مواجه شدن با این مشکل، بهتر است کل سیستم تعلیق خودرو را مورد بررسی قرار دهید.

شکستگی بوش کمک فنر

از دیگر علائم خرابی کمک فنرها می توان به شکستگی بوش ها اشاره کرد. در انتهای هر دو طرف کمک فنرها، بوش قرار گرفته است. بوش ها در شرایط سخت تری قرار گرفته اند و از این رو مستعد آسیب هستند. پس از طری کردن کیلومترها در جاده های مختلف، بوش ها ممکن است ترک خورده و خراب شوند. بوش فرسوده نمی تواند وظیفه محافظت خودش را به خوبی ایفا کند. از این رو خودرو سروصدای زیادی ایجاد خواهد کرد.

تست کمک فنرها

در صورتی که یکی از علائم خرابی کمک فنرها که در بالا اشاره کردیم را مشاهده نمودید، به احتمال زیاد باید کمک فنرهای خود را تعمیر و یا تعویض کنید. اما اگر حتی در صورت بروز یکی از مشکلات بالا باز هم اطمینان نداشتید که آیا مشکل از کمک فنرها است یا خیر، می توانید یکی از تست های زیر را انجام دهید:

مشاهده بصری

خودرو خود را بر روی یک سطح کاملا صاف پارک کنید. حال از سمت جلو کمی از آن فاصله گرفته و آن را مشاهده کنید. هر دو سمت چپ و راست خودرو باید به یک اندازه از زمین فاصله داشته باشند. اگر چنین نباشد، احتمالا کمک فنرهای شما معیوب شده اند.

تست پرش

به کمک این تست می توانید کمک فنرهای جلو و عقب را به سادگی تست کنید. کافی است تا به یکی از گوشه های خودرو رفته و سپس آن را به سمت پایین فشار داده و سه بار تکرار نید. اگر خودرو ارتعاشات را به سرعت خنثی کرد، کمک فنرها سالم هستند. اما اگر بالا و پایین شدن خودرو ادامه پیدا کرد، خود می تواند یکی از علائم خرابی کمک فنر باشد.

بازرسی بصری

شما می توانید با مراجعه به زیر خودرو، کمک فنرها را به صورت مستقیم مشاهده کنید. حال اگر احساس کردید که دور آن ها روغن جمع شده است یا قسمتی از آن شکسته، باید آن را تعویض کنید.
استفاده از دستگاه تست کمک فنر
یک راه مناسب و مطئن برای مشخص شدن خرابی کمک فنرها، استفاده از دستگاه تست کمک فنر است. این دستگاه به شما می گوید که آیا علائم خرابی کمک فنر را به درستی متوجه شده اید یا خیر.

 

از وظایف سیستم تعلیق می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مدیریت کردن ارتباط بین خودرو و جاده
هدایت صحیح خودرو
عملیاتی همچون شتاب، ترمز و همچنین توقف خودرو
جذب ضربه های وارد شده از سمت جاده به خودرو
هندلینگ خودرو و...
جذب ضربات وارد شده از جاده به خودرو برعهده فنرها و کمک فنرهاست. کمک فنر (Shock Absorber) که به جاذب ضربه نیز معروف است یک قطعه یا وسیله مکانیکی است که نزدیک هر چهار چرخ خودرو قرار می گیرد. وظیفه اصلی کمک فنر، جلوگیری و جذب کردن ضربات ناشی از رانندگی در طول مسیر و پیشگیری از وارد شدن آسیب به فنرهاست. کمک فنرها با این کار باعث می شوند تا اتاق و جلوبندی خودرو از صدمه و ضربه در امان بمانند. علاوه بر این، این قطعات مکانیکی از لرزش خودرو جلوگیری می کنند. حال تصور کنید این قطعات کاربردی و ارزشمند بنا به دلایلی دچار آسیب شوند. قطعا خراب بودن کمک فنر می تواند مشکلاتی را پدید آورد که برخی از آن ها عبارتند از:
اتاق خودرو آسیب می بیند
کاهش کیفیت رانندگی
سخت شدن کنترل خودرو در جاده
خودرو نمی تواند از دست اندازهای مسیر به راحتی عبور کند.
خودرو نمی تواند سطوح ناهموار را بدون آسیب طی کند.
رفته رفته قطعات و تجهیزات دیگر خودرو دچار آسیب و خرابی شده و سیستم تعلیق خودرو نیز دچار استهلاک می شود.

 

نشانه های خرابی کمک فنر چه مواردی هستند؟

عدم استفاده از کمک فنرهای سالم می تواند به سرعت، خودروی شما را با مشکل مواجه کند. کمک فنرها زیرمجموعه ای از سیستم تعلیق و سیستم تعلیق نیز مرکز اصلی کنترل خودرو هستند. بنابراین در صورتی که یک بخش به درستی کار خود را انجام ندهد، دیگر بخش ها با مشکل مواجه شده و عملکرد درستی نخواهند داشت. گاهی احتمال آسیب دیدن و خرابی کمک فنرها وجود دارد. در صورتی که این خرابی و علت آن را تشخیص ندهید، ممکن است در حین رانندگی خطرات زیادی شما را تهدید کند. از مهم ترین نشانه های خرابی کمک فنر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش یافتن ارتفاع خودرو در یک یا هر دو طرف آن
در صورتی که هرگونه تغییر شکل در کمک فنر مشاهده کردید، می بایست نسبت به سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید. درواقع تغییر شکل می تواند نوعی خرابی در کمک فنر باشد. برخی از این تغییرات به دلایلی همچون وارد شدن تصادف ایجاد می شوند که کاملا جدی هستند.
در صورت خشکی یا حس کوبش در رانندگی می بایست از سلامت کمک فنرها اطمینان حاصل کنید.
در صورتی که هنگام رد کردن دست اندازها صدایی همچون "تقه" شنیدید، لازم است کمک فنرها را عیب یابی کنید.
زمانی که برای عبور پیچ های جاده، به راحتی نمی توان خودرو را کنترل و مدیریت کرد یعنی کمک فنر با مشکل رو به رو شده است.
مشاهده لرزش و لغزش در رانندگی از دیگر علائم خرابی فنرهاست.
زمانیکه برای ترمز گرفتن، خودرو به جلو پرتاب می شود.
زمانی که روی کمک فنرها روغن مشاهده شود یعنی نشتی روغن اتفاق افتاده است و این نیز به معنی مشکل داشتن سیستم آب بندی است.
رقصیدن چرخ ها و بالا و پایین رفتن آن ها به هنگام عبور از دست اندازها
عدم تناسب لاستیک های خودرو با یکدیگر و...


راه های جلوگیری از خرابی کمک فنرها


حال که از اهمیت کمک فنرها و نقش آن ها در ایمنی خودرو مطلع شدیم، می خواهیم ببینیم چه راهکارهایی وجود دارند تا به کمک آن ها از خرابی این قطعات پیشگیری کنیم؟ قطعا با در نظر داشتن برخی نکات اصولی و رعایت آن ها می توانید از پرداخت هزینه اضافی برای تعمیر یا خرید کمک فنر جدید جلوگیری کنید. از راه های جلوگیری از خرابی کمک فنرها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ترمز ناگهانی و شدید ممنوع
این موضوع را برای همیشه به خاطر بسپارید که ترمزهای شدید و ناگهانی می توانند صدمات زیادی را به سیستم تعلیق خودرو وارد کنند. ترمز شدید فشار زیادی را به کمک فنر وارد کرده و در مدت زمان کوتاهی آن را مستهلک می کند. بنابراین اگر تمایل دارید برای زمان بیشتری از کمک فنرهای خود استفاده کرده و از خرابی آن ها جلوگیری کنید حتما این نکته را به خاطر داشته باشید.
تنظیم چرخ های خودرو و باد آن ها
تنظیم باد چرخ ها باعث می شود تا آن ها در حین رانندگی چسبندگی خوبی به جاده داشته باشند و در انجام وظایف کمک فنر کمک زیادی کنند. با بالانس بودن باد چرخ ها، لرزش ها کاهش یافته و سلامت کمک فنر تا حدودی تضمین می شود.
روغن کاری و گریس کاری به موقع
این عملیات، هم فشار کمک فنر را کاهش می دهد و هم کار آن را آسان تر می کند.
کاهش رانندگی در مسیرهای ناهموار
در صورت عدم ضرورت و تا حد امکان از رانندگی در جاده های ناهموار جلوگیری کنید. این جاده ها فشار و ضربات وارد شده به کمک فنرها را افزایش می دهند.
عدم تحمیل بار بیش از حد توان خودرو
سنگینی زیاد خودرو می تواند فشار زیادی به کمک فنرها وارد کند. با کاهش بار از خرابی کمک فنرها جلوگیری کنید.

چگونه طول عمر کمک فنرها را افزایش دهیم؟

برای اینکه بتوانید از کمک فنرهای خود برای مدت زمان بیشتری استفاده کنید و دوام و طول عمر آن ها را افزایش دهید، راهکارهایی را در اختیارتان قرار می دهیم. از آن جایی که خودروی شما هرچند وقت یکبار به سرویس دهی نیاز داشته و از نظر فنی نیز بررسی می شود، بهتر است در هر دوره، جلوبندی خودرو را کاملا چک کنید. بررسی و عیب یابی جلوبندی خودرو باعث می شود تا از بروز صدمات احتمالی و در نتیجه خرابی کمک فنرها جلوگیری به عمل آید. تنظیم کردن جلوبندی باعث می شود تا دوام و طول عمر کمک فنرها تا حد زیادی افزایش پیدا کند. 
همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم، سلامت لاستیک ها و بالانس بودن آن ها در سلامت کمک فنر نقش بسزایی دارند. این ارتباط مستقیم بین قطعات خودرو باعث می شود تا با نگهداری و محافظت از یکی از آن ها، بخش های دیگر نیز سالم بمانند. بنابراین سعی کنید از لاستیک های کاملا سالم استفاده کرده و در صورت مشاهده علائم فرسایش، حتما اقدام به تعویض آن ها کنید. 
برخی رانندگان به رانندگی سرعتی علاقمند هستند. اما بایستی بدانید همین افزایش شدت و هیجان در رانندگی می تواند دوام کمک فنرها را کاهش دهد. بنابراین جهت افزایش طول عمر کمک فنر از رانندگی هیجانی بپرهیزید. به کمک فنرها، به دید ستون خودرو نگاه کنید که بروز مشکل در آن ها می تواند بخش های مختلف خودرو را با مشکل مواجه کند. بنابراین در نگهداری و حفظ سلامت آن ها بکوشید. در صورت بروز هرگونه مشکل، حتما خودروی خود را به نمایندگی های معتبر و متخصص بسپارید.

 

نکات مهم در خرید کمک فنر

کمک فنرها انواع گوناگونی دارند و هریک از آن ها دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند. بنابراین نباید انتظار داشت یک کمک فنر برای تمامی خودروها مناسب و کاربردی باشد. هر فردی بسته به نوع خودروی خود، می بایست کمک فنر مناسب آن را خریداری کند. بنابراین اولین نکته مهم در خرید کمک فنر، تعیین نوع خودروست. مورد دیگری که می بایست در هنگام خرید کمک فنر به آن دقت داشته باشید این است که شرایط رانندگی با خودروی شما به چه صورت است؟ یعنی این خودرو در طول روز چه مسیرهایی را طی می کند؟ این مسیرها تا چه اندازه پستی بلندی و ناهمواری دارند؟ میزان باری که خودرو می تواند تحمل کند چقدر است و... 
تمامی این نکات در انتخاب کمک فنر مناسب به شما کمک خواهند کرد. سعی کنید در خرید کمک فنر از اعتبار فروشگاه مورد نظر اطمینان حاصل کنید. کمک فنرها نقشی حیاتی در سلامت و ایمنی خودرو دارند و تقلبی بودن آن ها علاوه بر هدر رفتن هزینه، می تواند خسارات جبران ناپذیری را به شما وارد کند. حتما محصولات را از نمایندگی های معتبر خریداری کنید. و در پایان اگر تمایل دارید رانندگی امن، روان، بدون لرزش و آزار را تجربه کنید، حتما درخصوص محصولات مختلف تحقیقات کاملی انجام داده و در نهایت بهترین مدل ارائه شده به بازار را تهیه کنید.