کمک فنر یکی از مهمترین و اصلی ترین قطعاتی است که در سیستم تعلیق وسایل نقلیه به کار گرفته می شود. این قطعات برای اینکه بتوانند بهترین عملکرد خودشان را ارائه دهند، نیاز است تا در کنار فنر خودرو قرار گرفته و با یکدیگر تلفیق شوند. حال این سیستم به سادگی می تواند تمامی ضربات ناگهانی و یا ارتعاشات به وجود امده در مسیر را جذب کرده و از انتقال آن ها به بدنه، خودداری کند. سازندگان، کمک فنرها را در کنار لاستیک ها قرار می دهند. طول و اندازه این قطعات بسته به فنر به کار رفته در وسایل نقلیه می تواند متغیر باشد. به بیان دیگر، کمک فنرها می توانند انرژی های جنبشی که بع لت حرکت لاستیک ها ایجاد می شود را جذب کرده و آن را به صورت سایر انرژی ها، مانند انرژی گرمایی، تخلیه کنند. در صورتی که کمک فنر در سیستم خودرو به خوبی کار نکند، ضربات شدیدی به کابین و سایر قطعات دیگر وارد خواهد شد که در نهایت موجب بروز آسیب و خسارات زیادی می شود.
حال که دانستید کمک فنر چیست، شاید علاقه مند باشید که با نحوه عملکرد این قطعات نیز آشنا شوید. کمک فنرها، سیلندرهایی هستند که درون آن ها روغن قرار داده شده است. زمانی که سیستم تعلیق وسیله نقلیه شما حرکت می کند، یک پیستون از از طریق یک سیلندر پر شده از روغن، به سمت بالا و پایین حرکت خواهد کرد. کمک فنرها انرژی جنبشی بر اثر حرکن را دریافت کرده و آن را به صورت انرژی حرارتی یا گرمایی آزاد می کنند. اما نحوه کار کمک فنر چیست؟ کمک فنرها به نوعی یک پمپ روغن هستند. درون آن ها یک پیستون به انتهای میله پیستون متصل شده است که به کمک سیال هیدرولیک در لوله فشار، فعالیت می کند. همانطور که سیستم تعلیقبه سمت بالا و پایین حرکت می کند، سیال هیدرولیک از طریق روزنه ها یا سوراخ های کوچک به داخل پیستون وارد می شود. از آن جایی که روزنه ها فقط مقدار کمی از سیال را به درون پیستون هدایت می کنند، پیسون کند شده و به نوبه خود حرکت فنر و سیستم تعلیق را کند خواهد کرد. کمک فنرها به صورت خودکار و با شرایط جاده تنظیم خواهند شد.
کمک فنرها قطعات بسیار مهمی در وسایل نقلیه هستند. وظیفه اولیه و اصلی آن ها، جذب حداکثری ضربه ها برای کاهش تکان ها و ارتعاشات به وجود آمده در اثر حرکت است. اما این تنها یکی از چند کاربرد مهم این قطعات در صنعت خواهد بود. اگر می خواهید به صورت دقیق بدانید که کاربرد کمک فنر چیست، باید بدانید که می توانند به سادگی حرکات بدنه خودرو را محدود کنند. بدین صورت شما تجربه یک سواری آرام و نرم را خواهید داشت. کمک فنرها همچنین قابلیت تثبیت لاستیک ها به دلیل ضربه های ناگهانی را داشته و بدین صورت ایمنی وسایل نقلیه را افزایش می دهند. از سوی دیگر می توانند ساییدگی لاستیک و بدنه خودرو را به حداقل ممکن کاهش داده و بدین صورت از بروز خسارات جلوگیری کنند. در نهایت شما هزینه کمتری را برای تعمیرف تعویض و یا نگهداری وسیله نقلیه خود، خرج خواهید کرد.
کمک فنرها برای اینکه بتوانند نهایت عملکرد و کارایی خودشان را در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند، نیاز دارند تا قطعات مختلفی را در خود جای دهند. هر کدام از این قطعات وظایف مشخصی را به عهده داشته و باعث بهبود عملکرد کمک فنرها خواهند شد. اما اگر می خواهید بدانید که قطعات کمک فنر چیست، باید نگاهی به موارد زیر بیاندازید: • پایه های کمک فنر پایه های کمک فنر قطعاتی هستند که ضربه ها را به بدنه و سیستم تعلیق خودرو وارد می کنند. در سیستم کمک فنر دو پایه، یکی در بالا و دیگری در پایین بوده که شبیه به یکدیگر طراحی شده اند. این پایه ها دارای یک قسمت توخالی بوده که اجازه می دهند بوش و پیچ و مهره وارد آن ها شود. • بوش کمک فنر بوش ها بر روی پایه های کمک فنر قرار خواهند گرفت. بوش کمک فنر که معمولا از لاستیک یا یورتان تولید می شود، ارتعاشات را جذب خواهد کرد. از سوی دیگر با جدا کردن قطعات فلزی از یکدیگر، از ساییدگی و به هم خوردگی آن ها نیز جلوگیری به عمل می آورد. بدین صورت حتی صدای برخورد قطعات فلزی نیز به حداقل ممکن خواهد رسید. بوش ها از جمله قطعات قابل تعویض در کمک فنر هستند. • فنر کویل کمک فنر در برخی از کمک فنرها، فنر دیگری با نام فنر کویل قرار گرفته است. این قطعات بیشتر با نام کمک فنر سیم پیپ یا کمک فنر کویل شناخته می شوند. • پیستون و میله پسیتون کمک فنر پیستون های کمک فنر دارای سوپاپ و دهانه هایی است که باعث می شود عملکرد کمک فنر حول حرکت روغن از طریق این سوراخ ها بهبود پیدا کند. • سیلندر کمک فنر سیلندر لوله ای است که بدنه کمک فنر را تشکیل خواهد داد. سیلندر حاوی روغن متراکم بوده و فضایی را مهیا می کند تا پیستون کمک فنر در داخل آن شروع به حرکت کند. • پیچ های کمک فنر بست هایی که کمک فنر را از یک طرف به بدنه و از طریق دیگر به سیستم تعلیق محکم می کنند، با عنوان پیچ های کمک فنر شناخته می شوند.
کمک فنرها در صنعت دارای انواع مختلفی بوده که هر کدام از آن ها وظایف خاصی را به دوش خواهند کشید. از مهمترین انواع این کمک فنرها می توان به موارد زیر اشاره کرد: • کمک فنر هیدرولیکی این مدل از کمک فنرها در حال حاضر در تمامی خودروهای سواری مورد استفاده واقع شده اند. آن ها می توانند ضربه ها و ارتعاشات به وجود آمده را با فشار دادن سیال از طریق سوراخ های کوچک، جذب کنند. • کمک فنر دوکاره این مدل از کمک فنرها هم در هنگام فشرده سازی و هم در برگشت فنرها، می توانند با ایجاد مقاومت باعث کاهش ارتعاش شوند. • ضربه گیر تک کاره کمک فنرهایی که تنها در مسیر برگشت از خود مقاومت نشان می دهند به عنوان کمک فنرهای تک کاره شناخته می شوند. • کمک فنرهای اصطکاکی این مدل از کمک فنرها با استفاده از نیروی اصطکاک می توانند مقاومت لازم برای کاهش ضربه را ایجاد کنند. اما از آن جایی که ویژگی های چندان مناسبی نداشته اند، استفاده از آن ها منسوخ شده است. • کمک فنرهای اهرمی کمک فنرهای اهرمی با استفاده از یک اهرم به شاسی پیج شده و در دسته کمک فنرهای غیر مستقیم قرار می گیرند. همانطور که محور آن ها به سمت بالا و پایین حرکت می کند، یک آرایش دوتایی از روغن از طریق سوپاپ وارد شده و می تواند باعث ایجاد مقاومت شود.