هنگام جوش آوردن ماشین چه کنیم؟

تاریخ درج : 5 شهریور 1401
هنگام جوش آوردن ماشین چه کنیم؟

خودروهای امروزی دارای سیستم های خنک کننده بسیار پیشرفته و مجهز به چندین سنسور حرارتی و فن های الکترونیکی با کنترل کامپیوتری هستند. این سیستم ها می توانند به سادگی باعث محافظت هرچه بهتر و خنک نگه داشتن موتور خودرو در هر شرایط آب و هوایی شوند. اما در این میان ممکن است گرمای بیش از حد، باعث شود موتور خودرو شما داغ کرده و به اصطلاح وسیله نقلیه به جوش بیایید. اما شما باید بدانید ه هنگام جوش آوردن ماشین چه کنیم؟

 

چرا خودروها جوش می آوردند؟

هر زمان که دمای موتور خودرو بیش از اندازه شده و خنک کننده نتواند جلوی داغ شدن آن را بگیرد، موتور به جوش خواهد آمد. اما با اینکه سیستم خنک کننده در تلاش است تا موتور خودرو را از داغ شدن بیش از اندازه محافظت کند، اما دلایلی وجود دارد که می تواند باعث بالا رفتن دما در موتور وسایل نقلیه شود. از مهمترین این دلایل، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

درپوش رادیاتور معیوب

معیوب بودن درپوش رادیاتور باعث می شود که مایع خنک کننده خودرو به نقطه جوش رسیده و موتور داغ کند. از جمله دلایلی که ممکن است در اثر معیوب بودن درپوش رادیاتور به وجود بیایید، باز شدن درب رادیاتور و سپس ورود هوا به درون آن است. این امر می تواند باعث داغ شدن بیش از حد مایع خنک کننده شده و با تولید بخار و دوده، موجب به جوش آمدن موتور خودرو شود. از این رو اگر مشاهده کردید که دماسنج خودرو شما به سرعت در حال بالا رفتن است، بهتر است نگاهی به درپوش رادیاتور خودرو خود بیاندازید.

مایع خنک کننده نامرغوب

ممکن است از مایع خنک کننده ای استفاده کرده باشید که استانداردهای لازم برای خنک کردن خودرو شما را نداشته باشد. یا اینکه به دلیل نداشتن مرغوبیت لازم، باعث تغییر حجم آب موجود در رادیاتور شود. به هر صورت، این امکان وجود دارد که موتور شما بعد از استفاده از مایع خنک کننده نامرغوب و بی کیفیت، جوش بیاورد؛ زیرا این مایع نمی تواند به خوبی وظایف خنک کنندگی خودش را انجام دهد.

ایجاد نشتی در رادیاتور

در برخی از مواقع، بروز یک نشتی در رادیاتور می تواند باعث شود که سطح مایع خنک کننده به مرور زمان کاهش پیدا کند. هر چه که این مایع کمتر شود، دمای موتور خودرو افزایش پیدا می کند. کم کم با بالارفتن دما، ناگهان خودرو جوش خواهد آورد. از این رو همیشه باید مطمئن شوید که لوله های رادیاتور خود را چک کرده و از سالم بودن هر یک از آن ها اطمینان حاصل کنید.

گرفتگی مسیر آب

از دیگر مواردی که می تواند باعث جوش آوردن ماشین شود، می توان به گرفتگی مسیر آب اشاره کرد. گرد و غار، ذرات ریز و درشت و آلاینده های مختلف به مرور زمان می توانند سد راه عبور آب شوند. در این حالت مایع خنک کننده متوقف شده و نمی تواند دمای موتور را کاهش دهد. از این رو شاهد خواهیم بود که ماشین بعد از گذشت مدت زمانی جوش خواهد آورد. بهتر است در ماشین های قدیمی تر، از زنگ نزدن لوله ها و قطعات مطمئن شوید؛ زیرا زنگ زدگی قطعات فلزی، می توان به سادگی مسیر حرکت مایع خنک کننده و یا آب را مسدود کند.

معیوب شدن پمپ آب

پمپ های آب در خودرو وظیفه دارند تا با به گردش در آوردن آب رادیاتور، دمای موتور را کاهش دهند. حال اگر مشکلی بر سر راه پمپ های آب قرار بگیرد، این گردش متوقف شده و ماشین جوش خواهد آورد.
بروز مشکل در فن رادیاتور
فن های رادیاتور دارای پره های بزرگ و طویلی هستند که با چرخش خود، می توانند به سادگی باعث هرچه خنک تر شدن رادیاتور شوند. اگر بنا به هر دلیلی این فن ها نتوانند به خوبی بچرخند، دمای آب ماشین بالا رفته و آب جوش خواهد آورد. این که چه دلیلی برای خاموش شدن و از کار افتادگی فن رادیاتور وجود دارد، نیاز به یک متخصص خواهد داشت. ممکن است مشکل از سیم کشی و یا اتصالات برق باشد و یا رادیاتور شما با شکستگی روبرو شده است.

خراب شدن ترموستات

ترموستات ها وظیفه دارند تا دمای خودرو و همچنین میزان مایع خنک کننده ای که در خودرو وجود دارد را تنظیم کنند. حال اگر این ترموستات ها با مشکلی روبرو شوند، تنظیمات مورد نظر به هم خورده و ماشین داغ خواهد کرد.

سایر موارد

مواردی که تا بدین جا به آن ها اشاره کردیم، تنها بخشی از دلایل اصلی جوش آوردن خودرو شما هستند. برای اینکه بدانید در هنگام جوش آوردن ماشین چه کنیم، باید در ابتدا بدانید که علت جوش آوردن چیست و سپس بسته به آن، اقدامات بعدی خود را انجام دهید. از دیگر دلایلی که باعث بالا رفتن دمای ماشین خواهد شد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
استفاده از دنده سنگین خودرو به مدت طولانی
طی کردن مسیرهای سربالایی به مدت طولانی
نامیزان بودن باد لاستیک ها
بروز مشکل در محافظ رادیاتور
تسمه پروانه معیوب
تنظیم نبودن دکو

هنگام جوش آوردن ماشین چه کنیم؟

یک راننده باهوش و دقیق، به صورت مداوم علائم و نشانگرهای خودرو خود را زیر نظر قرار می دهد. هر زمان که متوجه شوند درجه حرارت خودرو و آمپر آب در حال عبور از منطقه حساس است، باید سریعا اقدامتی را انجام دهند که به هرچه خنک تر شدن خودرو کمک کند. باید بدانید که بالا رفتن دمای خودرو و جوش آوردن ماشین در صورتی که به خوبی مهار نشود، می تواند باعث ایجاد خسارات های زیادی در خودرو شده و هزینه های سرسام آوری را ایجاد کند.
اگر متوجه شدید که خودرو شما جوش آورده است، در ابتدا خونسردی خود را حفظ کنید و اقدامات زیر را انجام دهید:

بخاری ماشین را روشن کنید

با اینکه بسیاری از افراد تصور می کنند که در صورت جوش آوردن ماشین باید سیستم خنک کننده را روشن کنند، اما باید بدانید که روشن کردن بخاری کاری است که شما باید در این گونه از مواقع انجام دهید. این کار باعث می شود تا گرمای اضافی از نزدیکی های موتور دور شده و به محفظه سرنشینان منتقل شود. روشن کردن بخاری همچنین می تواند باعث کاهش بار سیستم خنک کننده شود.

توقف کنید

هر زمان که متوجه شدید که دمای موتور خودرو در حال افزایش پیدا کردن است، ماشین خود را متوقف کنید. البته نباید این کار را به صورت ناگهانی انجام دهید. بهتر است کم کم سرعت خود را کم کرده و سپس در گوشه ای توقف کنید. این کار باعث می شود که فشار کمتری به موتور خودرو وارد شود و به سادگی دمای آن را کاهش دهد.

خودرو را خاموش نکنید

بسیاری از افراد بی تجربه بعد از اینکه متوجه جوش آوردن ماشین می شوند، به سرعت خودرو خود را خاموش می کنند. اما باید بدانید که این کار، چرخش مایع خنک کننده و رادیاتور را متوقف خواهد کرد. همچنین با خاموش شدن ماشین، پیستون های داغ به دیواره سیلندر می چسبند و مشکلات متعددی را برای شما باقی می گذارند. پس بعد از متوقف کردن خودرو، سعی کنید تا ماشین خود را روشن نگه دارید.

کاپوت را باز کنید

یکی از اقداماتی که باعث می شود گرمای اطراف موتور با سرعت بیشتری از بین برود، باز کردن درب کاپوت است. این کار موجب می شود تا هوای خنک بیرون با سرعت بیشتری به موتور منتقل شود و دمای آن را کاهش دهد. البته باید در هنگام باز کردن درب کاپوت دقت زیادی را به خرج دهید؛ زیرا بخار آب داغ ممکن است پشت کاپوت متوقف شده باشد و با باز کردن آن، به صورت ناگهانی خارج شود.

روی رادیاتور آب بریزید

شما می توانید با ریختن آب بر روی رادیاتور ماشین خود، سعی کنید تا دمای آن را کاهش دهید. این آب می تواند به دیواره های رادیاتور نفوذ کرده و عملکرد آن را تقویت کند. تنها باید مراقب باشید که نباید آب را به صورت مستقیم بر روی موتور خودرو بریزید. جنس بدنه موتور از چدن بوده که با بالا رفتن دمای آن حساس خواهد شد. ریختن آب سرد بر روی بدنه داغ موتور، خسارات زیادی را به وجود خواهد آورد. از این رو تنها با دقت، بر روی رادیاتور آب بریزید.

درپوش رادیاتور را باز نکنید

تا زمانی که به خوبی مطمئن نشدید دمای رادیاتور کاهش پیدا کرده است، از باز کردن درب آن به شدت خودداری کنید. به یاد داشته باشید که خودرو شما چوش آورده است و مایع خنک کننده آن دمای بسیار بالایی دارد. حال اگر درب رادیاتور را باز کنید، مایع خنک کننده و آب رادیاتور داغ و جوش به سمت شما فوران خواهد کرد و  می تواند خسارات جانی را برای شما به همراه داشته باشد. اما اگر مجبور بودید تحت هر شرایطی درب رادیاتور را باز کنید، از یک پارچه بزرگ کمک بگیرید.

با مراکز امداد تماس بگیرید

در هر صورت، کمک گرفتن از یک فرد متخصص و توانا در زمینه تعمیر خودرو، می تواند به شما کمک فراوانی کند. اگر در مسیر بودید و ناگهان متوجه شدید که خودرو شما جوش آورده است، بهتر است سریعا با مراکز امداد تماس بگیرید و اجازه دهید آن ها به صورت دقیق مشکل را بررسی کرده و برای برطرف کردن آن اقدام کنند. به یاد داشته باشید که اقدامات عنوان شده، به جز موارد ذکر شده در این جا، خطرات مالی و جانی مختلفی را به همراه خواهد داشت.
 
مرجع : آز پارتس